"Ερωτόκριτος" - Χαΐνηδες Ψαραντώνης

Μια ανάγνωση του Ερωτόκριτου διαφορετική από τις συνηθισμένες προτείνουν οι Χαΐνηδες και η ομάδα Κι όμως κινείται στη μουσική παράσταση που παρουσιάζουν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών με τη συμμετοχή του...
Ψαραντώνη. Μετά την πολύ επιτυχημένη παράσταση που δόθηκε στο Ηρώδειο (30 Ιουνίου 2014) το πολύ σημαντικό καλλιτεχνικό δρώμενο θα παρουσιαστεί  και στο Ηράκλειο Κρήτης την Κυριακή 7 Σεπτεμβρίου, στο Κηποθέατρο Ν. Καζαντζάκης στις 21.30.

Η παράσταση θα δοθεί στα πλαίσια των πολιτιστικών εκδηλώσεων "Ηράκλειο - Καλοκαίρι 2014" και τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κρήτης.

Ο Ψαραντώνης  και ο Χαΐνης Δ. Αποστολάκης, που θα αφηγηθούν με το τραγούδι τους, είναι εκπρόσωποι των δυο τελευταίων γενιών στην Ευρώπη, που μεγαλώνοντας στα χωριά τους, κληρονόμησαν και αποστήθισαν από την προφορική παράδοση μεγάλα κομμάτια ενός έπους αναφοράς, όπως είναι ο Ερωτόκριτος.

Ο Δ. Αποστολάκης στον οποίο ανήκει και η ιδέα της παράστασης αναφέρει σχετικά:
“Ο Ερωτόκριτος που διαβαζόταν και απομνημονευόταν από μορφωμένους και αγράμματους (από την Κρήτη μέχρι τα Επτάνησα, τη Σμύρνη, την Ήπειρο, το Αιγαίο, τους κλεφταρματωλούς, τον ελληνισμό της διασποράς) πρόσφερε το έλασσον γλωσσικό υπόστρωμα στο νεοσύστατο εθνικό κράτος της Ελλάδας κι επηρέασε τους μεγάλους της ποιητές από το Σολωμό μέχρι το Σεφέρη. Τα προτάγματα που νοηματοδότησαν το ατομικό φαντασιακό, στην αρχαιότητα των Ομηρικών Επών, ήταν η «ανδρεία», η «τιμή» και το «κάλλος». Στον Ερωτόκριτο έχομε την «παλληκαριά», τη  «φρόνηση»  και την «ομορφιά». Και τα δύο είναι εγχειρίδια αξιακής θεμελίωσης και συμπεριφορικής ηθικής για πολλές γενιές ανθρώπων.Επιστροφή στα ΝΕΑ